Flowmåling til afregning for en tovejs naturgas-grænsemålingsstation

Flowmåling til afregning for en tovejs naturgas-grænsemålingsstation

Applikationsrapport fra KROHNE
  • Opgradering fra en- til tovejs flowmåling forbedrer fleksibiliteten af gasnetværket
  • DN500 (20") målerør med to ultralydsflowmålere pr. sektion
  • Høj målestabilitet og anlægs tilgængelighed takket være et webbaseret diagnose-system
  • Flowkapacitet på op til 25 milliarder Sm3 eller 16 milliarder SCFM om året ved et linjetryk på 60 bar / 870,2 psi
     

Baggrund

Transitgas-rørledningen er en naturgasrørledning på 293 km / 182 mi i Schweiz, der forbinder Trans Europa Natural Gas Pipeline (TENP) fra Wallbach ved den tyske grænse med det franske gasnet i Rodersdorf/Oltingue og det italienske gasnet i Gries Pass. Transitgas AG har opført, vedligeholder og driver dette transportsystem, som omfatter en kompressorstation, ventilstationer og målerstationen i Wallbach.

Målekrav

I 2016 opgraderede Transitgas deres målerstation i Wallbach fra en unidirektionel konfiguration til en bidirektionel. Dette betød, at den eksisterende målerinfrastruktur skulle opdateres. De eksisterende turbin- og ultralydsflowmålere har været på plads siden slutningen af ​​1990'erne til redundant måling. På grund af den voksende betydning af Transitgas-rørledningen og de nye nord/syd-bidirektionelle grænseoverskridende gasstrømme blev der stillet større krav til feltsensorikken. Derfor valgte kunden at bruge to ultralydsgasflowmålere til hver rørledning: én til afregning (CT) og en anden til kontrolmåling.

Fuld overholdelse af de lovmæssige metrologiske krav i henhold til Måleinstrumentdirektivet (MID) MI-002 og omfattende diagnostiske og datalagringsmuligheder blev specificeret. Derudover skulle de nyeste generationers flowcomputere, der er fuldt kompatible med målerne og samtidig opfylder de højeste nøjagtighedskrav, leveres fra en enkelt kilde, med særlig fokus på fleksibilitet i anvendelsesprogrammering.

KROHNES løsning Mobil-screenshots af HMI'en (Human Machine Interface) for KROHNE Care-diagnosesystemet

KROHNES løsning

Operatøren udstyrede målestationen med fire ALTOSONIC V12 ultralydsflowmålere i DN500 (20"). KROHNE-enheden er designet til CT-måling af naturgas og tilbyder den bedst mulige målenøjagtighed - ikke kun under ideelle kalibreringsforhold, men også under mindre gunstige forhold i felten. Til dette formål har den pålidelige gasflowmåler 5 horisontale målepunkter og en vertikal linje til yderligere diagnostik, f.eks. til detektering af aflejringer og snavs. Yderligere filtre, der tidligere var nødvendige for at beskytte turbinmålere, er ikke nødvendige for ultralydsflowmåleren og var derfor overflødige. Af driftsmæssige årsager er de gamle filtre dog ikke blevet fjernet, men indgangssektionen (nord til syd) af de ultralydbaserede gasflowmålere blev tilsluttet direkte til hovedrøret.

Efter anmodning fra operatøren har ALTOSONIC V12 også KROHNE Care, et webbaseret diagnostisk ekspertsystem med omfattende diagnostiske funktioner. Det kører 24/7 inden i ALTOSONIC V12 elektronikenheden for at evaluere og overvåge målerens tilstand og nøjagtighed døgnet rundt. Diagnosesystemet tillader fejlsporing i mere end et år på basis af timeværdier. I 2021 blev KROHNE Care opgraderet med den nyeste HTML-grænseflade for at imødekomme de højeste sikkerhedsstandarder. Det er nemt at betjene via en almindelig internetbrowser på en bærbar computer, tablet eller mobiltelefon. Som en del af en samlet pakke leverede KROHNE også SUMMIT 8800, en digital flowcomputer til CT-måling. Den behandler alle målte værdier og giver naturgasvolumenstrømmen korrigeret til standardbetingelser i realtid. Fakturering sker på timesbasis.

Kundefordele

Kundefordele

Med hjælp fra de ultralydbaserede gasflowmålere er opgraderingen af målerstationen til bidirektionel gasforsyning lykkedes. Nu kan gasgennemstrømningsrøret opereres fleksibelt og med øget forsyningssikkerhed for øje. Kunden drager fordel af pålidelig og meget præcis måling af afregning for gennemstrømningsgasmængder, mens KROHNE Care-diagnosesystemet sikrer høj anlægsdriftstid og kontinuerlig overvågning af målepræstationen. Det tillader ALTOSONIC V12 at udføre udvidet selvovervågning og giver kunden oplysninger til forbedret procesovervågning og -optimering via en webbrowser, f.eks. i tilfælde af aflejringer i rørsystemet. Kontinuerlig serviceunderstøttelse fra KROHNE sikrer minimal nedetid.
 

Produkter anvendt

Produkter anvendt

SUMMIT 8800 digital er en flowcomputer til måling med godkendelse til afregning. 

Dens topmoderne grafiske berøringsskærm giver en grafisk repræsentation af måleprocessen, med alle målte værdier vist i realtid med op til 5 forskellige typer målere kombineret i én flowcomputer, hvor CT-målinger stadig behandles inden for 0,25s.

SUMMIT 8800 kommunikerer via digitale, analoge, serielle og Ethernet. Alle beregnede værdier (densiteter, flowhastigheder, totaler osv.) er tilgængelige i Modbus-format, som kan læses af enhver PLC, SCADA, regnskabssystem osv.

ALTOSONIC V12 er en 12-spors ultralyds custody transfer (CT) flowmåler til naturgas. Flowmåleren er designet til at give den bedst muligt målenøjagtighed, ikke kun under kalibrering og ideelle forhold, men også under mindre ideelle forhold i marken. Dette har sikret at Altosonic V12 er den første ultralydsflowmåler der er certificeret under OIML R137 klasse 0,5 af NMi. Designet med 12 akustiske spor gør at en flow-straightner ikke længere er nødvendig; og at standarder som AGA9, ISO 17089 og MID opfyldes med kun 5D lige indløbsrør. KROHNE Care diagnostisk sikrer adgang til en integreret webserver, hvorpå målingerne præsenteres på en let tilgængelig og overskuelig måde.

Har du spørgsmål, eller vil du vide mere om vores løsninger og produkter?

Så tag fat i vores salgsingeniør, Tomislav

Så tag fat i vores salgsingeniør, Tomislav

Salgsingeniør - Elektroingeniør
Instrumenter, Jylland
E-mail: tan@fagerberg.dk
Tlf: +45 43290237
Mobil: +45 23449973
 

Relaterede artikler