Styring

Robuste og vedligeholdelsesfrie aktuatorer mindsker driftsomkostningerne. I 2015 igangsatte Høje Taastrup Fjernvarme et nyt projekt, hvortil der skulle produceres tre brøndløsninger med jordforlagte ventiler. Til styringen af disse ventiler skulle der anvendes aktuatorer, som kunne holde til det aggressive miljø, de ville blive placeret i - og her faldt valget på aktuatorer fra Rotork, som i Danmark forhandles af Fagerberg.

Baggrund

Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. (HTF) er en del af Storkøbenhavns sammenhængende fjernvarmesystem og har et forsyningsområde, som omfatter Taastrup og Hedehusene. HTF blev etableret den 1. januar 1992 og leverer i dag fjernvarme og -køl til deres slutkunder, som inkluderer borgere og den generelle industri.

HTF har gennem årene anvendt Fagerberg som samarbejdspartner til diverse fjernvarmeprojekter, der krævede kvalitetsprodukter inden for ventiler og instrumenter. I 2015 igangsatte HTF et nyt projekt, hvortil der skulle produceres tre brøndløsninger med jordforlagte ventiler. Til styringen af disse ventiler skulle der anvendes aktuatorer, som kunne holde til det aggressive miljø, de ville blive placeret i.

Projektleder hos HTF, Morten Kusk, fortæller, at man i denne sammenhæng valgte at anvende Fagerberg som leverandør af aktuatorerne, da Fagerberg kunne tilbyde den rette løsning, som inkluderede både kvalitetsprodukter samt god teknisk support – elementer, der kendetegner en god samarbejdspartner. Derudover stod Fagerbergs serviceafdeling for montage, indregulering og opstart af aktuatorerne.

En holdbar løsning Fra venstre: salgsingeniør Michael Nielsen, projektleder hos HTF Morten Kusk og produktspecialist Johnny Strandmose ude ved en af brøndene.

En holdbar løsning

Jordforlagte ventilsystemer vil ultimativt blive udsat for grundvand, regnvand, frost og vejsalt, da de er installeret udenfor – derudover er der også risiko for, at brønden oversvømmes. Grundet disse vilkår foreslog produktspecialist Johnny Strandmose fra Fagerberg, at HTF skulle anvende elektriske aktuatorer IQT fra Rotork til opgaven.

Rotork IQT er standard IP68 20m/10 dage. Det betyder, at den kan tåle at være nedsunket til 20m vand i 10 dage og stadig holde tæt. Ydermere er overfladebeskyttelsen af en Rotork aktuator standard C4 iht. ISO- 12944.

Siden Rotork aktuatorerne blev installeret i 2015, har de kørt upåklageligt, fortæller Morten Kusk.

- Vi er ude ved brøndene en gang om året for at inspicere, men vi har endnu ikke været derude for at lave reparationer på aktuatorerne.

En ressourcebesparende løsning

En ressourcebesparende løsning

Ét af de mest ressourcekrævende trin i forbindelse med brøndløsninger er selve udgravningen. Derfor er det værd at overveje størrelsen af det udstyr, der skal placeres i brønden. Udover at Rotork IQT er en af markedets mest robuste og holdbare aktuatorer, er den også utroligt kompakt. For HTF betød det, at løsningen fyldte mindre, og HTF dermed sparede penge, som ellers skulle være brugt på at grave et større hul.

Ved at tilslutte aktuatoren en fjernstyring (RHS) kan man i trafikerede områder betjene sine ventiler uden at forstyrre borgerne på vej til og fra arbejde. Aktuatorer kan være permanent spændingsforsynet eller forsynet fra transportabel 1faset generator når betjening er nødvendig for derefter at blive efterladt spændingsløst. Ydermere er aktuatoren smurt med smøreolie (livstidssmurt) mod traditionel fedtsmurte, hvilket betyder, at den er vedligeholdelsesfri – endnu en teknisk fordel, som mindsker omkostninger ved serviceaftaler.